Torna Hällestad Lanthandel

När Villes varumarknad i Torna Hällestad gick i graven i december 2012 efter mer än fyrtio års verksamhet visade byn sig från sin mest engagerade sida. Här bor människor för närheten till naturen och till varandra så tanken på att byn långsamt skulle gå samma väg var inget man tilltalades av. Mer än 130 familjer gick samman, bildade fastighetsbolag och köpte lokalen. Fyra eldsjälar tog sig an utmaningen att driva lanthandeln – i stort sett utan någon tidigare butiksvana. Och när allt skulle göras i ordning dök trettiotalet personer upp redo att måla, städa och ställa upp varor med en hemlagad chiligryta som enda betalning.

På utsidan ser det ut som vilken välputsad matbutik som helst men lanthandeln i Torna Hällestad rymmer ett eget bageri en trappa ner, en retrobutik en trappa upp, en manuell delikatessdisk och ett café med plats för fyrtio personer inomhus och ännu fler utomhus. Ett kök står snart klart och med det kommer möjligheten till att starta bättre och större matservering. Och en dröm om att kunna laga lanthandelns egen vardagsmat med äkta råvaror och utan tillsatser för den där stressiga tisdagskvällen när allt måste ske samtidigt. Dessutom har man inlett ett konferensverksamhet i samarbete med kulturföreningen Tolvan, där konferenserna sker i föreningens lokaler i byn och maten serveras i butiken.

– Men man kan redan nu alltid komma in vilken dag som helst och få en bit god salami, en bit nybakat bröd och en kopp kaffe eller kanelbulle, säger Per Ljungdahl när han tar emot i det ljusa caféet. Bageriet i källaren är en viktig del och butiken en annan så klart. Och den manuella disken. För att vara så liten har vi en riktigt fin ostdisk och en hel del charkuterier av skånskt ursprung. Vi har inte fyra eller åtta märken av allt, men man klarar sig. Och det är så vi vill ha det.

Vi behöver en levande landsbygd, vi kan inte flytta allt till städerna. Vem blir lycklig i själen av att allt finns inne i betongen?

Bakom lanthandeln står fyra killar med minst sagt brokig bakgrund som äger en fjärdedel var av aktiebolaget. Jens Formare, som bland annat har drivit vandrarhem, och Anders Hammar, nu bagare och tidigare svartsmed och mentalvårdare, var de som repade tillräckligt med mod för att dra igång. Per, med förflutet inom industrin och i köttbutik, anställdes när man hade varit igång något år; honom fann Anders i en Lundabutik som han levererade bröd till. Och ytterligare något år senare kom Per-Anders Hjort in som delägare, som till vardags arbetar som konsult och reser runt i framförallt Norden när han inte driver butik i Torna Hällestad.

– Vi har gått in i detta nästan utan att veta någonting om hur man driver butik men vi har alla entreprenörsandan i oss. Vår inställning är att om det en bra idé och verkar kul då kan vi säkert utveckla den! Vi är inte bundna till några regler om hur man ska göra, säger Per.

chark_tornaKring lanthandeln växer nu alla möjliga sorters evenemang och engagemang upp. För att tiden ska räcka till arbetar en handfull av byns ungdomar med att diska, bära in varor, rensa ogräs och ta hand om kartonger några timmar varje vecka året runt. Ovanvåningen hyrs av en tjej som har presentbutik och av ett par killar som hyr kontor. En 60+ träff hålls varje torsdag. Till de återkommande matmarknaderna kommer odlare, uppfödare och lokala producenter och bjuder på smakprover av sina produkter. I september förra året anordnades elbilsdag för första gången, Bybor rullade dit sina bilar som vem som helst fick testköra – Tesla, Volvo, Volkswagen. Några kom på elcykel och Lunds Tekniska Högskola ställde ut en Virtual Reality-simulator av elbilen UNITI så att besökarna kunde provköra en bil som ännu inte finns. Förra året gjorde man det mest som en grej, årets upplaga blev en större bilmässa med flera återförsäljare på plats.
Närmast i tiden är att köket ska bli klart som inte bara innebär nya möjligheter till matupplevelser utan också en ännu tydligare inriktning mot hållbarhet. Det som börjar bli gammalt i butiken tas till vara och svinnet minskar. Och av det kan man göra lanthandelns vardagsmat under eget varumärke.

– Istället för Findus och Felix lagar jag kanske en fiskgratäng, precis som jag gör till familjen hemma. Så kan kunden komma in de dagar tiden inte räcker till och köpa vettig vardagsmat med riktiga ingredienser utan en mängd tillsatser. Och har vi ett kök kan vi kanske få utskänkningstillstånd och kan köra pubkvällar då och då med en riktig kock och en sommelier som pratar mat och vin med gästerna.

Utöver brödet, som är så närproducerat som det bara kan bli, kommer en god portion av butikens urval från olika hörn av Skåne. Glass, honung, öl och choklad är lokalproducerade, liksom yoghurten från ett mejeri i Sövde, äpplen från Ivösjötrakten och kaffet från ett rosteri i Södra Sandby.
Per konstaterar att ingenting av det här hade varit möjligt om inte så många bybor hade vågat satsa pengar på att köpa en så stor fastighet utan att veta om någon över huvud taget ville eller kunde driva butiken vidare. Eller inte fortsatt engagera sig för den delen.

– Vi renoverade hela butiksdelen med nytt golv, nya hyllor, nya kylrum… och mot slutet var det massor som skulle städas upp och tonvis av varor som skulle upp på hyllorna. Vi bad om hjälp på vår Facebooksida: oavlönat jobb mot hemlagat käk. Dagen innan tänkte jag ”kommer det tre personer, då lägger jag av. Då har vi ingen stöttning längre”. Men det kommer över trettio personer som greppade skurhinkar, penslar och stora backar med tunga grejer och bara körde så det rök! Då kände vi att om de bryr sig så mycket om hur lanthandeln ser ut, då ska vi göra det här, säger Per.
I byn finns också en trädgårdsklubb som går under namnet Blommor & Vin och består av ett gäng damer som brinner för trädgårdsodlande. De fick en budget och uppdraget att komma på något bra att odla kring butiken. Resultatet blev en trädgård av uteslutande ätbara växter. Även här bjöd man in alla som ville hjälpa till och människor kom gående med krattor, spadar och hinkar och med sin skottkärra genom byn.

brod_tornaSatsningen har krävt mer uppoffringar än de kunde ana på förhand. En del annat i livet har fått stå tillbaka. Och det finns aldrig riktigt tid att satsa så mycket på marknadsföring som de skulle behöva. Men idag, tre och ett halvt år efter öppnandet, har lanthandeln blivit ett välkänt landmärke. Nu senast är det dubbla På spåret-vinnaren Jesper Rönndahl som kallar den ”världens trevligaste lanthandel” i ett inslag om besöksmål i Lunds kommun.

– När tidningarna skriver om oss får det stor genomslagskraft, vilket är jättekul, och kanske ett tecken på att vi gör rätt. Och sådana tecken behöver vi och det är väldigt uppmuntrande och trevligt! Vi behöver en levande landsbygd, vi kan inte flytta allt till städerna. Vem blir lycklig i själen av att allt finns inne i betongen?
Per är förvissad om att samhället är på väg åt rätt håll. Förbi är tiden när det ekologiska, småskaliga och närproducerade var en hipp trend för några få kunniga. Nu är läge för en kraftfull gir mot det hållbara.

– Det är något som alla säger till oss; fortsätt med det här. Och vi säger samma sak till alla våra lokala småskaliga leverantörer, alla som bor och verkar på landsbygden – fortsätt med det! Det är viktigt att ni gör det här. Ge absolut inte upp!

Text och bild: Kaj Svensson