Flowcup

”Det bästa med att driva Flowcup är att det är ett spännande och lärorikt äventyr och att det känns så bra inombords att bidra med mensskydd till dem som inte har samma möjligheter som vi i Sverige har att handla mensskydd.”

Flowcup är ett återanvändningsbart mensskydd gjort av 100% medicinisk silikon med målet att ge kvinnorna skydd och frihet under mens-perioden samtidigt som det hjälper till att minska miljöbelastningen.

Under utvecklingsperioden av Flowcup ansåg Diana Lidforsen, grundaren av företaget Flowcup, att menstruation kan innebär stora utmaningar för kvinnor runt om i världen som inte har tillgång till säkert och praktiskt mensskydd – vilket kan innebär att t.ex. flickor inte kan gå till skolan för att de saknar mensskydd. För att påverka detta, koopererar Flowcup med stiftelsen Star for Life i Sydafrika och Namibia och donerar en menskopp för varje Flowcup som säljs.

Motivationen för att utveckla Flowcup kom från Dianas personliga menstruationserfarenhet. Hon tyckte aldrig att de traditionella
produkterna som tampong och bindor var tillräckligt tillfredställande och upptäckte menskoppen som ett övertygande alternativ för lite mer än 10 år sen.

”Den var ekonomisk, miljövänlig, hygienisk, gav mig tillbaka min frihet och – kanske bäst av allt – jag slapp tänka så mycket på att jag hade mens” (https://flowcup.se/om-oss/)

Flowcup_Packaging_Pink_001

Med önskemålen om att lyfta fram produkten som ett bra alternativ, arbetade hon med att höja medvetenhet om själva menskoppen.

Utifrån sin egen erfarenhet och feedback som hon samlade under perioden som försäljare, utvecklade hon tillsammans med produktutvecklare och designers en egen variant av mjukare silikon och med anpassade egenskaper för att passa kvinnliga behov ännu bättre – Flowcup.

I samarbete med Dan Olofssons stiftelse Star for Life kunde 1300 menskoppar doneras till kvinnor i södra Afrika under 2017. Samarbetet gör det också möjlig att säkerställa att Flowcup inte kostar mer än konkurrenterna. I framtiden så planerar Diana ”att expandera till Norge inom kort och sedan fler marknader” och vill etablera Flowcup som ett känt varumärke på den nordiska marknaden.

Flowcup