”Labb-miljöer måste vara lite som stenen i skon”

Den 16-17 mars arrangerades en nationell spridnings- och lärkonferens med det övergripande temat social innovation inom ramen för projektet Social Innovation Skåne. Vi publicerar här ett antal texter som rapporterar från konferensen.

LÄRKONFERENS 2017: Per-Anders Hillgren och Erika Augustinsson från Mötesplats Social Innovation vid Malmö högskola hade under Social Innovation Skånes lärkonferens ett lärpass om labb-miljöer. Under lärpasset lyftes MSI:s arbete kring co-labs, samt exempel från publiken om hur labb som metod för systemförändringar. 

Labb-miljöer för utveckling är ett anammat begrepp från laboratorium – man testar allt, dokumenterar och ser vad som funkar. Detta skiljer sig många gånger från hur vi idag jobbar med problemlösning, där någon – oftast inte själva målgruppen – har mandat för att utse problemet och sätta ramarna för det. Man tänker på patienten, men inte från patientens synvinkel. Per-Anders Hillgren menar att detta inte är ett hållbart sätt att tackla utmaningar på.

– Det är skillnad på att slänga ut en fråga till målgruppen och fråga ”vad vill ni ha?” och att tillsammans sätta igång processer för att samskapa och lösa problemen genom att gå ihop och tänka tillsammans.

– Många gånger jobbar vi idag med projekt och starkt lösningsfokus – vi måste bort från det. I ett projekt har du ett tydligt mål, ofta en vald metod och en specifik väg dit. Men hur gör vi om vi inser att vi tänkt helt fel från första början? Ett av labbens uppgifter är att formulera problemet – hade vi rätt utgångspunkt eller har det dykt upp andra saker längs vägen?

Per-Anders poängterar att den idéburna sektorn traditionellt har ansetts väsentlig för demokratin, då har man utmanat makten genom att bidra med alternativa röster och tankemodeller. Nu menar dock Per-Anders att den idéburna sektorn alltmer börjar anamma privata sektorns tänk, för att exempelvis kunna söka finansieringsmedel. Detta leder till att det utmanande tänket dämpas.

Som exempel nämner han UK Policy Lab i Storbritannien, ett team inom Cabinet Office, brittiska regeringens stödfunktion. Per-Anders menar att ”Policy” och ”Labb” är en intressant kombination, då Policy maker-kulturen är raka motsatsen till Labb-metoden. Snabbtänkthet och beslutsamhet i ett hierarkiskt förhållningssätt med filtrerad information är egenskaper som kännetecknar policy maker-kulturen, medan labb handlar om att tänka brett, ta in alla röster, testa sig fram. Per-Anders beskriver hur en person i UK Policy Lab hade sammankallat till ett möte, men inte fick tillräckligt med tid för att beskriva deras arbete. Således ledde det till att ett beslut fattades, som enligt den här personen var helt fel. Arbetet anpassades efter mötet, istället för att mötet anpassades efter arbetet.

Co-Labs

På Mötesplats Social Innovation arbetar Per-Anders med att stödja samt samla erfarenheter i diverse innovationslabb i något vi kallar för Co-Labs. Ett Co-Lab stödjer olika pågående innovationsprocesser ute i samhället och ger deltagarna möjlighet att stärka sin design- och innovationsförmåga. Utgångspunkten tas i en samhällsutmaning där en innovations- eller utvecklingsprocess är påbörjad eller ska inledas av deltagarna. Co-Labbet bygger därefter på att skapa ett lärande för design och innovation i anslutning till att försöka tackla denna utmaning. Co-Labs innovativa grepp är att de förankrar den kapacitet som byggs ute i verksamheterna som ska ta sig an utmaningarna och har därför möjlighet till större samhällseffekt än andra traditionella labb.

Bland annat har MSI och Per-Anders arbetet med bibliotekens roll i innovationssystemet, en testbädd för äldreomsorgen, Malmö Innovationsarena, social mobilisering i Lindängen, och en regional nod för social innovation. Läs allt om våra Co-Labs här.

Systemförändring krävs

I en avslutande dialog med deltagarna var det tydligt i de exempel som lyftes att behovet av nya arbetssätt och systemförändring var stort, då många menade att systemet och det rådande klimatet hindrade de från att utveckla sitt arbete.

– Vi får inga möjligheter att testa nya metoder, sa Isabelle Falck, Kindnessfood. Vi har en ny produkt, som vi vill marknadsföra och sälja med en ny modell som vi har tagit fram. Tanken är att vi kombinerar produkten, som folk kan köpa, ett arbetsintegrerande företag för unga med andra förutsättningar, och en marknadsföringsmetod där vi utbyter tjänster med samarbetsföretag. De blir ambassadörer för oss, och för varje såld produkt får de pengar. Vi vet att det kan bli bra, men det är ingen som tror på oss, eller låter oss testa. Så vi hade behövt labb-tänket.

Även Åsa Krug från Radix Kompetens instämmer och menar att systemet som ska hjälpa ibland inte gör det. När ett sorteringssystem skulle läggas ner i Lindängen så gick Radix Kompetens in och sade att de kunde ta över verksamheten för att den skulle kunna vara kvar – men det gick inte. I deras arbete för ”allas rätt till rätt arbete” menar Åsa att det inte går att lösa de problem som finns utan nya metoder.

– Vi behöver skapa en mötesplats för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden där de får höra vad de behöver för att komma närmare, annars kommer de aldrig komma närmare. Arbetsförmedlingen måste välkomna nya metoder – vissa kvinnor i utsatta områden kommer aldrig kunna komma ut i arbetslivet med de metoder som finns idag, och då behövs nya metoder.

Dock finns det även exempel där man börjar med labb-liknande verksamhet och miljöer. Roger Filipsson från Coompanion Nord berättar hur de redan nu jobbar i labbmiljö med en idéverkstad. 35 % av alla företagare i Norrland går i pension inom de närmsta åren, och de flesta nyanlända stannar inte i de mindre städerna i norr. Kan man kombinera dessa problem för att hitta en lösning?

Björn Anders Larsson från Nordic Evaluation Group pratar om ett projekt de gör i Lund, där man försöker tackla den ökande sjukskrivningen och psykiatrin och där kommunen inte klarar allt på egen hand. De har samlat 20 företag som tar fram olika typer av lösningar till distansvård, egenvård, IT-lösningar för e-hälsa m.m.

– Det går inte att ändra allt uppifrån. Vi försöker samla olika krafter som inte träffas annars för att hitta nya lösningar, säger Larsson.

Text: Helen Luu


Per-Anders Hillgren presentation

Läs allt om Lärkonferensen 2017