Hur fick du ni idéen till initiativet?
Christian: Jag var inte aktiv festare när jag var yngre och växte väl aldrig in i normen “att det bara så det är’’. När jag började gå ut och såg detta var det väldigt jobbigt men jag försökte hjälpa vänner, men det var inte alltid det gick. Denna period följdes av 3 år vid Högskolan där festerna oftast bestod av studenter eller människor i staden med en övergripande känsla av att “alla känner alla’’. När jag efter studietiden återvände och såg hur illa det var på klubbar och evenemang med påverkan av alla sommarens nyheter kunde jag inte låta bli att se det överallt. Jag började fråga mina vänner om detta och hur det kan vara så? Oftast fick jag kommentarer så som ‘’Det bara är så’’ eller liknande. I andra fall fick jag höra otroligt jobbiga historier som i slutändan viftades bort som något ‘’man bara får stå ut med om man vill kunna gå ut’’. Jag började då att tänka hur kunde man PRAKTISKT göra en skillnad, en skillnad som skulle ske direkt, NU! Dessa tankar blev till slut VÅGA. Jag hade blivit chockad av sexuella trakasserier i nöjesbranschen jag själv upplevde nästan varje gång jag gick ut och hört vänners många jobbiga historier. När jag såg att det hölls en Hackathon i Helsingborg med temat ‘’ Förbättra världen’’. Så visste jag att det skulle vara den perfekta platsen att ta idén vidare och komma ännu ett steg längre samt hitta likasinnade som vill arbeta mot en bättre framtid för alla! Ett par veckor efter Hackathonen började #Metoo trenda i sociala medier, det kändes overkligt. Det stöttade mig i att driva VÅGA vidare och inte ge upp trots alla välmenande kommentarer om att det är en omöjlig kamp.
Johanna: Som en van krogmänniska både professionellt och privat insåg jag först när Christian presenterade idéen för mig om en alternativ värld ute, en värld där man inte behöver stå ut med kränkningar, blickar, trevande händer inte behöver vara norm. Jag insåg också hur det blivit så normaliserat bland både mig och mina tjejer, att vi bara accepterat att det är så det ser ut. Att ens ord inte alltid räcker för att förhindra trakasserier och övergrepp. Med Christians hjälp började jag sakta tro att en förändring var möjlig, att med enkla och praktiska verktyg kan vi förändra normen men också skapa en varaktig förändring på plats. Inte bara prata om det. Vi ska inte acceptera att det ser ut såhär och gärningsmännen ska inte längre få komma undan med sitt beteende.
Jag har jobbat i servicebranschen till och från i över 15 år och mängden kommenterar jag fått genom åren är för många att komma ihåg. Jag har utvecklat en sköld för att värja sig från de värsta och därmed fått rejält med skinn på näsan. En helt nödvändig sak om man ska jobba inom restaurang, speciellt som tjej. Detta extralager tillhandahåller mycket positiva saker i form av självsäkerhet och en stark karaktär. Men det är samtidigt sorgligt att detta lager ska krävas, varje gång jag byter om och kliver in i min serviceroll måste jag även klä in min själ i ett täckande lager för att stå ut med alkoholindränkta kommentarer och långa blickar som kastas från andra sidan bardisken. Det här är mitt bränsle till att fortsätta kampen genom VÅGA. Det här är varför jag gör det. Ingen ska behöva stå ut längre. Tillsammans kan vi skapa förändring!
Pone: Jag har aldrig känt mig trygg med att bli berusad ute på klubbar. Som berusad tjej sent på natten är du extra sårbar för att bli utnyttjad, det har jag tyvärr insett sanningen av ett flertal gånger. Som resultat har jag lärt mig att vara mitt eget pansar och tagit på mig rollen att alltid vaka över gruppen när jag är ute och festar med mina tjejkompisar. En gång blev jag slagen när jag röt ifrån mot killen som sexuellt trakasserade min vän, struntade i hur många NEJ i form av “LÄGG AV”, “SLUTA”, “VARFÖR FATTAR DU INTE?” han fick. Vakten vi berättade detta för verkade inte ha befogenhet att bara utifrån vårt perspektiv slänga ut killen, som sa att vi ljög och vars kompisar försvarade honom och kunde därmed inte bidra till vår säkerhet på plats. Min besvikelse rann aldrig av mig.
När #metoo berättelserna spred sig, sköljde även en våg av sorg över mig. Jag insåg hur jag hade normaliserat sexuella trakasserier när jag utsatts för dom samtidigt som jag tyckte att det var helt vansinnigt att det hänt mina kompisar och tidigare klasskamrater som nu även delade taggen och sina berättelser. Därefter kom vrede mot allt som resulterat i detta. Jag ska inte behöva ett pansar. Ingen ska behöva det! Jag minns att idén om att skapa ett nav i form av en rapporteringssajt över certifierade klubbar, barer och vaktbolag helt plötsligt dök upp i mitt huvud och ingav mig med hopp. En frisk bris i den annars så förorenade luften. Jag skrev ner den medan jag grät och skrattade och tänkte att den har stor potential att sprida sina ringar på vattnet.
Vilken samhällsutmaning ska initiativet bidra till att lösa?
Vi jobbar holistiskt med att det sker sexuella trakasserier och övergrepp på offentlig plats. Enligt BRÅs statistik så sker 59% av alla sexualbrott i offentlig miljö samt 70% av dem av en tidigare okänd gärningsman. Samtidigt måste man räkna med att det råder ett enormt mörkertal i dessa tal, då det är endast anmälda brott och på grund av normaliseringen så anmäls majoriteten inte. Vi motarbetar normen genom att inspirera fler till att VÅGA tro på en förändring och bidra genom att säga ifrån. Detta kompletterar vi med vår certifieringsprocess för organisationer som utbildar personalen för hur man kan förhindra situationerna men också hantera dem på ett bra sätt när de uppstår. Vi tror att om man ska kunna lösa samhällsutmaningen så måste man tänka holistiskt och jobba från olika håll på samma gång.
Iden utmanar den rådande normen i utelivet, att sexuella trakasserier och övergrepp är “normalt’’ och en del av att vardagen. Vi vill utmana detta perspektiv och bidra till en normförändring, en förändring som ska leda till att alla kan känna sig trygga och välkomna i offentlig miljö.
Certifieringen innebär en trygghet inte bara för krögarna, personalen utan också för besökarna. Klubbarna blir ett tryggare ställe att vara på, mängden sexualbrott går ner och hela staden blir ett tryggare rum för alla. Offentliga tillställningar och evenemang ska vara lika tillgängliga för alla – oavsett kön och genus.
Hur är initiativet organiserat?
Organisationen: Christian och Johanna som båda utgår från Malmö/Lund arbetar idag med att färdigställa produkten och få ut den på marknaden. I Göteborg har vi Olivia som är marknadsansvarig och Pone som arbetar med att ta fram en digital plattform. Vi har även två drivna praktikanter som jobbar tätt med oss för att ta VÅGA framåt. Vi blev beviljade pengar från Visionsfonden för att utföra en prototyp i Helsingsborgs stad, detta sitter vår ena praktikant Ebba med och Terese som är en del av Göteborgsteamet jobbar tätt med Olivia för att planera vår strategi i sociala medier samt arrangera events och samarbeten med relevanta artister och influencers.
Vad gör vi?
VÅGA är en social rörelse och en certifiering för arrangemang inom nöjesbranschen, det kan gälla olika sorts event allt från klubbar, barer till festivaler och mässor. Vårt mål är att förändra normer och arbeta för ett jämställt uteliv där alla kan gå ut och ha kul utan att behöva känna att de ska behöva stå ut med sexuella trakasserier och övergrepp. Man skulle kunna se oss som en fairtrade-märknig fast för arrangemang i nöjesbranschen där certifieringen innebär att personal och verksamheten i sin helhet arbetar för att förhindra sexuella trakasserier och övergrepp samt ökad jämställdhet. Vi utvecklar långsiktiga samarbeten med arrangörerna så att de har möjlighet att kontakta oss och arbeta med problemen samt bli bättre. Vi stöttar organisationer som samarbetar med oss men vi ser också till att certifierade verksamheter upprätthåller kraven för certifieringen genom att använda oss av olika feedback-metoder. VÅGA har även en social del som har som fokus att skapa medvetande kring VÅGA och att det finns initiativ och lösningar som skall bidra till en strukturell normförändring där sexuella trakasserier och övergrepp inte längre en självklar del av nattlivet. Certifieringen innebär en utbildning för verksamhetens personal som genomförs av ledare med lång erfarenhet av jämställdhetsarbete och fokuserar på praktiska verktyg för hur man förhindrar att sexuella trakasserier och övergrepp sker samt för hur man hanterar situationerna som uppstår. Verktygen finns i en manual som vi har tagit fram baserat på enkäter och studier av riktiga case i samverkan med våra partners. Målet är att det skall vara enkelt att lära sig och applicera dem. Därefter ingår vi i ett samarbete där vi erbjuder en digital plattform för fortbildning av ny personal, certifieringsintyg, feedback system samt andra tjänster som skall hjälpa verksamheten uppnå en bättre och mer attraktiv miljö.
Den sociala rörelsen har fokus på framför allt sociala medier som Instagram och facebook. Vi har också en webbsida på våga.nu som kommer att utvecklas allt eftersom men har som mål just nu att ge inblick samt skicka vidare till de andra sociala kanalerna. I framtiden ser vi webbsidan som en digital plattform som kommer att fungera som ett nav och en plats för feedback där man kan gå in för att få reda på senaste certifierade klubben i staden eller kontakta oss om något.
Hur vi jobbar:
Vi håller på att utveckla certifieringen och samarbetar med Feministiskt Självförsvar, forskare vid Göteborgs universitet, Vardagens Civilkurage och tjej/kvinno/trans/mansjourer samt arbetar på att etablera fler samarbeten där vi ser fram emot att samarbeta mer med Lunds universitet och Malmö Universitet så att det blir en produkt som verkligen gör en stor skillnad. Vi vill samarbeta med kommuner och kommer att söka större initiativ som Vinnova-projekt för att komma in i nästa stadie av arbetet.
Vi engagerar oss i olika initiativ som till exempel Ett jämställt Skåne och har vunnit Venture Cups startup-tävling som en av de 20 bästa idéerna i Sverige just nu vilket vi vill bygga vidare på för att utveckla fler samarbeten och awareness. Vi sitter även på Venture Lab i Lund som stöttar oss mycket i vårt arbete och erbjuder allt från coachning till relevanta events för att utveckla idéen vidare.
Vad har gjort detta initiativ möjligt (avgörande händelser, personer, organisationer)?
4k Challenge, Change the world in 24 hours där Christian fick chansen att för första gången presentera idéen för andra än sina vänner och börja utveckla en fungerande affärsmodell.
Lunds Universitet eftersom det var där Johanna och Christian träffades och där allting kom igång på riktigt.
Under hösten var Christian med och organiserade det första #metoo-hackathon i Sverige för att ta fram konkreta lösningar på problemen. Där träffade han även Pone som var en av de drivna deltagarna som ville göra skillnad.
Venture Lab som från start stöttat oss med hejarop och satt oss i kontakt med nyckelpersoner, redan innan vi ingick i deras inkubator.
Drivhuset, allt från coachning till att delta på deras mysiga frukostar med intressanta talare och ovärderliga kontakter. De är sanna VÅGA-vänner!
Visionsfonden, genom att tro på vårt arbete och erbjuda oss finanser för att kunna förbättra utelivet i Helsingborg.
Helsingborgs stad har varit väldigt stöttande och det fanns fantastiska förutsättningar för att arbeta vidare med iden på Think pre-acceleratorn och Mind park med think open space.
Mentorer. Familj och vänner som hela tiden stöttar och peppar när det känns svårt.
Skånetrafiken som gör vårt resande bland olika orter runtom i Skåne möjligt 🙂
Har ni stött på några hinder på vägen?
Vi har stött på olika hinder under tiden som vi arbetat med och utvecklat VÅGA. Ett av de största har varit att det tar väldigt lång tid att nå ut till kommunen och statliga organisationer, vare sig det är för tillstånd, samarbeten eller information. Detta har gjort att vi blivit varse om att man måste arbeta med flera mål samtidigt då man annars hamnar i en situation där man får vänta väldigt länge utan framsteg.
Ett annat hinder har varit att då det inte har utförts projekt som detta innan har det inte funnits något att basera projektet på vilket också gjort att vi inte har haft så mycket tillit till idée. Det är något nytt och oprövat när man försöker motarbeta sexuella trakasserier och våld på detta sätt. En stor utmaning är att våra kunder och vår målgrupp är två helt skilda grupper. Den ena är framför allt unga 15-30 som ser fram emot att gå ut och känna sig trygga medan den andra är klubbägare som oftast är 40+ och har som mål att erbjuda bästa möjliga fester och göra vinst. Utmaningen har varit hur vi balanserar våra budskap, hur vi lägger fokus och hur vi bedriver verksamheten. Något som i sin tur påverkar allt vi gör.
Vad har ni för framtidsdrömmar för er verksamhet?
Vi ser att organisationen och rörelsen växer och att vår vision blir sedd internationellt. Vår plan är att börja med att samarbeta med Sveriges största klubbar och festivaler och därefter expandera först till Skandinavien och därefter klubbar och festivaler i resten av Europa och världen. Vi är stolta att härstamma från det som ses som världens mest jämställda land, landet som kämpar för jämställdhet på alla plan, Sverige. Något som vi tar med oss när vi inspirerar och samarbetar med internationella aktörer. Vi vill att en VÅGA-certifiering skall vara ett mål för alla större aktörer i världen att ha. Ett certifikat och partnerskap som hjälper branschen att utvecklas långsiktigt.
Om 5 år ser vi VÅGA certifieringen som en självklar partner av de flesta stora festivaler och klubbar i norra Europa med flera samarbeten globalt. Det ses som ett intyg av förträfflighet för verksamheter. Vi vill ses som nöjesbranschens Fairtrade-certifiering.
Vad har ni lärt dig längs vägen?
Att goda saker får ta tid, att inte stressa fram något utan låta det ske i lagom takt. Det finns alltid mer att göra och man kan lätt bränna ut sig om man inte prioriterar och försöker hinna med allt. Det är en emotionell bergochdalbana att starta eget företag, ena dagen är man högst upp och det känns som man kan erövra hela världen. Nästa dag känns inget möjligt längre och man betvivlar varför man ens försöker. Detta är en del av den underbara resan som kommer med entreprenörskapet. Och i slutändan är det trots allt – värt det.
Vilka är era viktigaste tips till de som har en idé?
Tro på er själva! Ta hjälp av de som drivit igenom sina idéer och stödnätverket som finns. Gå på föreläsningar om entreprenörskap, var lyhörd och ödmjuk. Lyssna på din instinkt och kom ihåg att det är okej att tvivla. Tror du tillräckligt mycket på din idé är hälften vunnet redan där. Det är okej att göra fel, för för varje fel blir man klokare och lär sig nytt som hjälper dig ta din ide vidare. Slutligen vill vi tipsa om att inte vara för ‘’fast’’ i er idé, tro på idé men var beredd på att ändra den.
Vad är roligast?
Möjligheten att skapa förändring, att göra skillnad och det fantastiska stöd vi har fått i detta ändamål. Alla intressanta människor man träffar som man annars inte hade gjort. Friheten, att kunna lägga upp sin tid som man vill och även om man lägger ner all sin tid på projektet så känns det bra för man har själv valt målet och uppgifterna. Det är också otroligt roligt och givande att lära sig nytt och växa som både person och samhällsentreprenör.
Vad för slags stöd skulle du behöva för att ytterligare kunna utveckla ditt initiativ?
För att ta initiativet till nästa steg behöver vi utveckla samarbeten med statliga organisationer samt kommunal verksamhet för att bygga broar. Vi kämpar fortfarande med att bygga legitimitet och medvetande kring vår organisation och vad vi försöker åstadkomma.