Vilken samhällsutmaning ska er verksamhet bidra till att lösa?
I Skåne lever många människor i utsatta livssituationer såsom hemlöshet och beroende. Dessa personer har svårt att tillgodogöra sig den traditionella Hälso- och sjukvården samt tandvården med tidbokning och långa väntetider. Detta leder bl.a. till obehandlade sjukdomar och ett onödigt mänskligt lidande. Målgruppens förtroende för offentliga institutioner på olika nivåer i samhället är ofta bristande.
Stiftelsen Skåne Stadsmission möter dagligen människor i utsatta livssituationer och har genom sitt mångåriga arbete utvecklat kunskap och erfarenhet och därmed byggt upp ett förtroende i denna målgrupp. En arbetsmetod som utgår från ett helhetsperspektiv på individen har utvecklats. Det innebär att Skåne Stadsmission, i målgruppens intresse, samverkar kring enskilda individer både inom och utom organisationen. En samverkan som är väl uppbyggd både med sociala myndigheter, vård- och omsorg och andra idéburna organisationer.
Hur jobbar ni på Stadsmissionshälsan?
Stadsmissionshälsan som bygger på ett Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) mellan Skåne Stadsmission och Region Skåne gällande hälso- och sjukvårdsmottagning. Stadsmissionshälsan har fyra hälso- och sjukvårdsmottagningar, två mottagningar i Malmö och en i vardera Kristianstad och Helsingborg. Vi erbjuder hälso- och sjukvård för människor i utsatta livssituationer. Stadsmissionshälsan har anställda läkare och sjuksköterskor och vid behov finns det tillgång till psykiatriker. Stadsmissionshälsan arbetar för att en mer jämlik vård och hälsa ska uppnås och att öka tillgängligheten till den offentliga hälso- och sjukvården och tandvården för människor som lever i utsatthet.
Med fokus på människan
– Vi arbetar utifrån en helhetssyn på människan, säger Ann Norén, chef på Stadsmissionshälsan. Hos oss kan en patient både få behandling, få stöd och hjälp av kurator, bli erbjuden övernattning på Stadsmissionens nattjour i väntan på beslut om sökt boende och få information om Stadsmissionens aktiviteter dagtid. Stadsmissionshälsan har kunskap kring bemötande som bidrar till att stärka individens delaktighet och underlättar arbetet mellan individen och de professionella. Detta ger en god grund till att utveckla en verksamhet som möter varje individs behov.
Vad är det unika med er verksamhet?
På våra mottagningar finns det sjuksköterskor som arbetar aktivt tillsammans med patienten från första mötet, till behandling, eventuell konsultation av läkare, remittering till andra vårdinstanser, men även i kontakten med socialtjänst, anhöriga m.fl. En gång i veckan finns det möjlighet att träffa läkare. Stadsmissionshälsan erbjuder kostnadsfri vård utan tidsbokning. Det som också är unikt med våra mottagningar är att det finns tid och möjlighet att slinka in på mottagningar och prata med sjuksköterskorna. Ett samtal kan betyda väldigt mycket för patienten.
Effekter av verksamheten: Skåne Stadsmission möter de allra mest utsatta personerna i samhället. En del har ett helt liv av svårigheter med sig i bagaget medan andra, av olika anledningar, har hamnat i en livssituation som känns för svår att reda ut ensam. Varje dag, året om, söker sig fler än 500 män och kvinnor till Skåne Stadsmission. Behoven är många och komplexa.
Vision: På människans uppdrag – för ett medmänskligt Skåne