Mikrofonden Skåne

Mikrofonden Skåne vill medverka till att fler vågar och kan!  

Vi hjälper idéer att komma fram, utvecklas och bli bärkraftiga med hjälp av engagerat kapital i form av rådgivning och finansiering. Mikrofonden Skåne ingår i såväl ett lokalt som ett nationellt nätverk. I nätverken finns många goda exempel liksom stor kunskap och erfarenhet, som vi kan dela med oss av. 

Idéburna aktörer, som föreningar, bygdebolag, samhällsentreprenörer och kooperativ, stärker vårt samhälle, skapar arbetstillfällen och bidrar till utvecklingen av samhällsnyttiga lösningar och sociala innovationer. De har också ofta svårt att få förståelse för sina finansieringsbehov hos banken. Mikrofonden Skåne förmedlar kapital och kompetens genom vår möjlighet att ställa garantier för banklån och att ge rådgivning genom ett regionalt och nationellt nätverk. 

Samhällsnyttiga initiativ som leder till verksamheter som ökar den lokala gemenskapen, värnar miljön, skapar fler arbetstillfällen och mötesplatser samt drar nytta av och framhäver kunskap om platsen och dess möjligheter. Den idéburna sektorn omfattar organiserade verksamheter som bygger på demokratiska värderingar samt gynnar samhälls- eller medlemsintressen. 

Vi vill att fler ska våga utveckla sina verksamheter!  

Mikrofonden erbjuder:  

RÅDGIVNING 

Tillsammans med Centrum för Publikt Entreprenörskap och Coompanion erbjuder vi rådgivning kring ens verksamhet och finansieringsbehov. Vi har kompetens om hur man kan minimera sitt kapitalbehov, hitta finansiärer och förbereda sig inför bankbesöket. Vi går igenom budget, ekonomi, affärsplan med mera, efter behov och önskemål. Vi är många som vill att initiativen och verksamheterna ska bära sig och lyckas, vilket är en anledning till att de just gör det. Vår samlade kunskap, erfarenhet och nätverk ger också bättre möjlighet att attrahera annat kapital och bra villkor, då vi är bra på utveckling av idéburna verksamheter. 

 

GARANTIER VID BANKLÅN 

Vi erbjuder kreditgarantier (borgen) vid banklån eller checkkredit. Detta gör att bankens krav på personlig borgen minskar och därmed den personliga risken. Genom våra garantier så får man också tillgång till vårt nätverk och fortsatt rådgivning som stöd för utveckling av verksamheten. 

 

ANDRA FINANSIERINGSFORMER 

Vi kan hjälpa till att utveckla existerande eller nya finansieringsverktyg, till exempel crowdfunding (gräsrotsfinansiering). Om man vill vara med och stärka den skånska sociala ekonomin genom innovativa finansieringslösningar är ni välkomna att bli medlem i Mikrofonden Skåne, som är en ekonomisk förening. För att bli medlem betalar man en medlemsinsats om femhundra kronor. Medlemskap är öppet för alla former av juridiska personer.  

 

MEDLEMMAR OCH KAPITAL 

Offentliga organisationer, företag, föreningar och privatpersoner kan investera kapital i Mikrofonden Skåne i form av förlagsinsatser. Det är förlagsinsatserna som ger Mikrofonden Skåne möjlighet att finansiera idéburna verksamheter. Förlagsinsatsen är ingen kostnad, utan en bokföringsmässig tillgång. 

Vi redovisar årligen Mikrofondens finansiärer och finansierade projekt i ett format som kan användas för inspiration och spridning. Det är ett fint sammanhang att finnas i, för dig som investerare, och det visar att kapitalet gör skillnad. Lånen är på affärsmässiga grunder, vi vill naturligtvis ha tillbaka investeringen för att kunna investera kapitalet vidare. 

 

MIKROFONDEN SVERIGE 

Mikrofonden Skåne är medlem i Mikrofonden Sverige som är registrerad hos Finansinspektionen. Allt kapital i fonden går till investeringar, administrationen är helt separat och finansieras via projektmedel. Mikrofonden Skåne har ett nära samarbete med Ekobanken då de har stor vana och lång erfarenhet av att finansiera idéburna initiativ. Vi har naturligtvis också ett nära samarbete med de kreditinstitutioner som är medlemmar i Mikrofonden Skåne. 

 

BAKGRUND 

Mikrofonden Skåne bildades hösten 2014 av Coompanion Skåne, Region Skåne, Centrum för Publikt Entreprenörskap, Hela Sverige ska leva Skåne, Röstånga Tillsammans, Flyinge Utveckling och Sparbanken Boken. Vi är medlem i Mikrofonden Sverige, vilken är ett samarbete mellan Hela Sverige ska leva, Coompanion, Ekobanken och JAK-banken. Mikrofonden Skåne kan tack vare medlemskapet i Mikrofonden Sverige bedriva sin verksamhet då den senare är registrerad hos Finansinspektionen och fungerar som nav för regionala mikrofonder. 

 

IDAG 

Verksamheten är i en fortsatt uppstartsfas då verksamheten varit liten, och sökt egen finansiering parallellt med projekt att finansiera. Under 2017 finansierade vi vårt första projekt i form av en hyresgaranti för tre månadshyror under tre år till föreningen Prima Prima i Sösdala. Genom denna hyresgaranti har Mikrofonden möjliggjort för föreningen att sätta igång och utveckla sin affärsverksamhet genom en fysisk plats i en butikslokal.  

Utmaningarna som vi stött på under vägen är dels på operativ nivå och dels på kommunikativ och affärsmässig nivå. Mikrofonden är ett potentiellt mycket bra verktyg för lokal utveckling, men för att en verksamhet ska utvecklas krävs ett kontinuerligt operativt arbete och återkoppling av en verksamhetsledare som aktivt jobbar med frågan. Det krävs en större kommunikativ insats då investeringar i idéburen sektor bland konventionellt kapital ofta anses som antingen ointressant eller som högrisk. Där kan mikrofonden direkt stötta, men man behöver visa på den potentiella marknaden och vikten av kapital för sektorn. Det finns ett reellt behov, både för möjlighet till lån för utveckling av verksamheter men också för att t ex täcka upp likviditet vid projektansökningar eller i form av hyresgarantier. 

Det har också varit svårt att få in relevanta initiativ, delvis för att den idéburna sektorn är bidragsinriktad och man inte tänker på lån som möjlighet för utveckling av sin verksamhet. Men också för att man inte har haft möjlighet att ta lån tidigare utan finansierats via bidrag. Att visa funktionen med en regional Mikrofond hänger direkt ihop med att få in mer kapital, vi måste påvisa effekt för att kunna samla in mer kapital. Och med mer kapital så är funktionen och effekten av fonden större. De samlade tillgångarna har hittills inneburit en begränsning av den kredit vi haft möjlighet att ge, vilket kanske upplevs för lite för att det ska motivera den administration som krävs. Samtidigt kan man diskutera vad som är hönan eller ägget; behöver vi fler projekt och visa på resultat för att locka fler att investera i fonden, eller behöver vi få mer investering i fonden för att kunna locka fler att söka kredit? Troligtvis en kombination av båda. 

Vi behöver stärka arbetet genom mer lokal förankring, marknadsföring och nätverkande och med fler kommunikativa projektexempel. Det finns också ett tydligt behov av kunskapsspridning och utbildning av bankpersonal, rådgivare, arbetsförmedling och kommunala tjänstemän.  

 

Ordförande