food2change

Vad är/gör food2change?

food2change är en ideell förening som minskar matsvinnet i butiker genom att låta människor som har det tufft i vardagen bli miljö- & samhällshjältar när de blir medlemmar och hämtar denna mat så att den blir använd. På så vis gör medlemmarna en insats för miljön, samhället och sig själva.

Ett medlemskap i food2change innebär att en person i snitt får hämta runt 25 matkassar under 6 månader till ett värde av ca 5000kr även om detta inte är någon garanti då vi aldrig vet på förhand hur mycket svinn det blir, hur ofta någon får hämta eller ens vad man får i kassen. Vi kan bara se på historiken. Detta motsvarar 184kg(!) mat eller 1100kg CO2 som inte kastats eller släppts ut i onödan. Svinbra för miljön, superbra för familjerna och otroligt skön känsla för medlemmen!

När startades food2change?

Föreningen grundades 2016-03-07 och första matkassarna förmedlades den 2016-05-03. Sedan dess har ca 13500 hämtningar skett.

Vem kom på idén och hur?

Rikard Lundgren är grundaren och flygkaptenen som har lagt det kommersiella flygandet på hyllan för att landa i spenaten. Flugit i snart 16 år, bott i Schweiz fem år, arbetat som officer och gjort utlandstjänst och sedan två år har han arbetat med 2change-konceptet, 2change kan liknas vid ett slags fairtrade för näringslivet och samhället som syftar till att lösa lokala problem inom miljö, socialt och hållbar innovation för att på så vis hållbart stärka samhället inifrån och öka näringslivet möjlighet till goda affärer med samhället.

Som en naturlig del i detta arbete vill vi visa vad vi inom 2change menar med problemlösning lokalt globalt. Matsvinn är en mycket angelägen samhällsfråga, likaså det socioekonomiska utanförskapet. Dessutom tycker vi att välgörenhet spelat ut sin roll då det förutsätter att det är någon med dåligt samvete som har ett överflöd medan det finns en mottagare som av nöd tvingas mottaga denna ”ynnest” med sämre självbild, självkänsla och självförtroende som följd. Vi tror mer på gemensam problemlösning där alla parter vill vara med och är stolta över sitt arbete.

Idén till food2change kom till på en fredag förmiddag med ingredienser som en morgonrock, kaffe, en lätt lastbil och en smålänning. Kombinerar man ovanstående resonemang så ser man att vi tagit ut fildelningsteknik i den analoga världen där mat hämtas direkt lokalt i butiken av den som är hjältemedlem, utan mellanhänder och transporter.

Jag vill bygga något som betyder något för andra, för det betyder något för mig!

Vilken samhällsutmaning vill den lösa?

1. Allvarligt globalt miljöproblem i form av matsvinn, som står för ca 8% av globala utsläpp. Om matsvinn vore ett eget land är det endast USA och Kina som släpper ut mer växthusgaser.

2. Socioekonomiskt utanförskap. Innefattar att med ökad ekonomisk handlingsfrihet och en uppvärderande systematik där självledarskap, eget ansvar och ”bäst för världen”-tänk är centralt.

3. Tillgodogöra modern teknik till en del av befolkningen som är tekniskt oinsatta såsom t.ex. pensionärer och därmed skapa självförtroende att lära sig mer även i andra områden vilket leder till större inkludering.

Vem är engagerad?

Du? Vem som helst. För att hämta mat regelbundet har vi ett krav att du ej får tjäna mer än ca 13000kr för skatt, bidrag räknas EJ! I övrigt kan vem som helst bli stödmedlem, utan krav på arbetsinsats (men det uppskattas verkligen såklart och är enkelt att göra!), som stödmedlem får du hämta mat en gång under din medlemstid om du så önskar för att se hur det fungerar.

Hur är verksamheten finansierad?

Till absolut största delen av hjältemedlemmar själva. Detta är en mycket viktig punkt i att man ska förstå att man faktiskt gör en insats tillsammans. Att man inte är en passiv mottagare, snarare en aktiv deltagare i att förändra världen, både din egen och andras, till det bättre. 500kr/halvår med ambition från föreningens sida att kunna hämta mat för ca 5000kr om du köpt maten till ordinarie pris. Motsvarar ca tio gånger pengarna. Otroligt häftigt att människor som traditionellt ses som ”utsatta” bär upp ett helt system som gör dessa fantastiska saker själva. I sanning hjältar. En mindre del kommer från stödmedlemskap och donationer.

Hur når ni ut med ert budskap?

Sociala medier och traditionell media. Vi har haft otrolig tur med täckning från Tv4 vid flertalet tillfällen, likaså SVT lokalt och nationellt men även Aftonbladet och Expressen och ett 100-tal andra.

Vilka svårigheter/hinder har ni stött på?

Som ideell förening är det oerhört svårt att ta in riskkapital. Vi har proof of concept och ett otroligt bra track record, nu vill vi bli ännu mer proffsiga och framförallt hållbara. Med anställd personal och ekonomi säkras en stabil utveckling och expansion. Nu är vi mer eller mindre hänvisade till enskilda donatorers välvilja och olika stiftelser/fonder etc men det tar också otroligt mycket tid att göra dessa ansökningar vilket vi i dagsläget inte har särskilt gott om. Tid alltså.

Vad har varit roligt/vad är ni stolta över?

Att vi första halvåret 2016 förmedlade mat för ca 85 000kr. Vi förmedlar nu uppemåt 100 000kr i veckan i dagsläget. Detta motsvarar idag ca 100 000kg mat eller 500 000 kg CO2. Som inte kastats i onödan. Gått från 1 stad till 10+, 1 butik till 25+ från Malmö i söder till Umeå i norr, Göteborg i väst och Visby i öst.

Initiativtagare och ordförande