Hur fick ni idéen till Cykelbiblioteket?
Cykelbiblioteket startades som en systerförening till Cykelköket. Vi kände att vi inte alltid kunde bevisa att vi faktiskt får fler att cykla mer. Så med Cykelbiblioteket försökte vi nå en lite annan målgrupp där låntagare kunde få chansen att i verkliga livet prova på hur det är att leva med el- eller lådcykel istället för att vara beroende av till exempel bil eller kollektivtrafik.
Vilken samhällsutmaning ska initiativet bidra till att lösa?
Vi är övertygade att om fler får chansen att upptäcka hur smidigt det är att cykla i det urbana landskapet, jämfört med andra transportsätt, kommer de ställa bilen och klippa busskortet. För bilburna är det svårt att faktiskt förstå hur skönt det är att slippa leta parkeringsplats och sitta fast i bilköer; eller hur billigt det är att slippa tanka bilen varje vecka eller hur mycket snabbare en kan ta sig från A till B och dessutom slippa känna att en måste åka till gymmet på kvällen.
Vi hoppas att vi positivt kan bidra till den hållbara stadsutvecklingen. Men det är också ett sätt att utforska vad som händer när det blir enklare för stadens medborgare att välja mer miljövänliga alternativ. Dessutom får vi mycket feedback vad som behövs rent infrastruktursmässigt när människor kan cykla snabbare, längre och med breda lådcyklar.
Det är även ett slags delandeekonomi-projekt. Det är onödigt för folk att investera i dyra el- och lådcyklar om de inte kommer användas. Nu får de chansen att se om det verkligen är något de vill investera i och kommer använda även när det blåser kallt, regnar eller är sena till förskolelämning.
Hur är initiativet organiserat?
Vi har köpt in och sköter el- och lådcyklar och är i första hand en prova-på-verksamhet snarare än en cykelpool. Låntagare får låna “specialcyklar” i 12 dagar så de kan testa dessa i verkliga livet.
Vad har gjort detta initiativ möjligt?
Vår finansiering kommer i första hand från Trafikverket. Dessutom var Cykelköket viktiga, inte minst i uppstartsfasen. Då vi huserar på Föreningen STPLN bör även de nämnas.
Har ni stött på några hinder på vägen?
Sen vi lyckades öppna har det varit förvånansvärt få hinder. Våra cyklar är ganska dyra i inköp och vi var säkra att det skulle vara någon som blev stulen eller kvaddas och att det skulle medföra jobbiga processer med försäkringsbolag. Som tur är har vi inte fått någon cykel stulen.
Det är ibland folk som inte vågar låna våra cyklar på grund av att deras försäkringsbolag inte skulle ersätta skador eller förlust, så det är tydligt att det krävs en förändring om delande-ekonomin verkligen ska ta fart.
Vad har ni för framtidsdrömmar för er verksamhet?
Vi går nu mot de sista månaderna i den treåriga-piloten. Vi är fullt uppe i att utvärdera projektet så det är lite tidigt att säga. Men det skulle självklart vara kul att möjliggöra att fler kan låna fler typer av olika cyklar i framtiden, så vi kan bidra till att folk cyklar lite längre, lite oftare.