Gro’up

Hur fick ni idéen till initiativet?
I maj 2016 träffades vi, Nina Christensson och Edith Salminen, för första gången för att sätta igång det som idag är Gro’up. Då var varken namnet eller idén kristalliserad, men visionen av Malmös första food space var stark – ett mathus, där mat används som socialt verktyg. Lokalen på Spånehusvägen 83, i Östra Sorgenfri i Malmö, såg ut som något man kunde jämföra med en bingolokal från 70-talet. Vilket vore inte helt fel då lokalens senaste verksamhet var senior- och barnaktiviteter. För det mesta hade dock den enorma lokalen med stort produktionskök stått tom i flera år. Fastighetsägaren MKB kontaktade ursprungligen Nina med ett önskemål om att liva upp lokalen och stadsdelen med en hipp restaurang – det som Nina är känd för att göra. Vi hade dock andra, mycket större planer och ville ta det snäppet längre. Sedan dess har vi, Nina, Edith och köksmästaren Marcus Nilsson Schön, jobbat ändlösa timmar för att definiera och finslipa Gro’ups koncept. Vi brinner för mat och allt maten kan förmedla, speciellt när det kommer till utbildning, social integration och entreprenörskap.

Gro’up är inte en restaurang, Gro’up är inte ett café. Gro’up är ingen ideell förening, och ingen entreprenörsinkubator. Gro’up är inte heller en skola. Gro’up är allt detta, och lite till. Gro’up är ett food space och mathus där mat, människa och samhälle möts i en kreativ, inkluderande och välkomnande anda.

Vi ville inte begränsa oss till ett enda koncept utan avsiktligen låta konceptet vara flexibelt, dynamisk och processorienterat. Därför är Gro’up något helt eget. Vi har skapat Gro’up för att vi som Malmöbor kände att ett ställe som detta saknades. Lika mycket som vi gjorde Gro’up för oss själva, har vi gjort Gro’up för alla i Malmö och hela Skåne. Malmö av alla städer i Sverige har behov för en mötesplats där alla kan bidra med något från sin särskilda bakgrund. Recept, idéer, business plans, arbetskraft.
Vi finns till för att visa vägen och hjälpa till när det blir dags att ta ett nästa steg vidare. Det finns ett stort behov av aktörer som på ett konkret sätt kan förverkliga stadens och regionens agenda och tillföra Malmö något som passar staden unika karaktär. Vi har trott på Gro’up från dag ett och efter all positiv feedback från olika håll, är vi än mer övertygade om att Gro’up är här för att stanna.

Vilken samhällsutmaning ska initiativet bidra till att lösa?
På Gro’up jobbar vi med tre huvudprojektområden:
1) Utbildningar
2) Social integration
3) matentreprenörskap

Dessa områden är inte frånskilda utan sammankopplade på många sätt. Maten i vårt samhälle – hur maten påverkar oss personligen, vår omgivning och vårt samhälle – har aldrig varit så mycket i fokus som den är idag. Å ena sidan har vi mat som förstör oss och välden, å andra sidan har vi en motståndsrörelse av fantastiska matproducenter som väljer att sätta oss på rätt spår igen. Det är viktigt att tala om mat med större perspektiv, med fokus på samhället och människan, hälsa och hållbarhet, kunskapsspridning och folkbildning. Vi måste veta om mat och hur den påverkar oss. Där kommer Gro’up in som ett mathus öppet för alla, ett ställe dit man kommer för att lära sig om mat och inspireras av mat.

Vi ser att det är viktigast att börja med barnen. Därför har vi skapat ett projekt för Malmö-grundskolor där eleverna i åk 8 och 9 kan komma till oss istället för hemkunskap och lära sig om mat från ett holistiskt perspektiv så att de själva kan lära sig att göra bättre och mer medvetna val i framtiden.

Vi har även besöksnäringen och mer specifikt restaurangbranschen som är en väldigt dynamisk bransch just nu. Jobb finns, men det råder brist på kompetent, långvarig personal. Där ser vi fantastiska möjligheter med tanke på dom som är nya i Sverige. Att jobba med mat är ett enkelt sätt att komma in på arbetsmarknaden och därmed in i samhället. Vi vill vara aktören som stöttar detta och hjälper till att skapa flera arbetstillfällen inom en bransch som är i konstant behov av nya, duktiga och kompetenta medarbetare.

Matbranschen är full av eldsjälar och passionerade entreprenörer som vill starta eget. Än så länge har det inte funnits en plats för dessa människor där de kan förverkliga sig, komma framåt och få kunnig coaching specifikt inom matbranschen. Gro’up är inte endast en inkubator och ger inte endast business coaching, men vi har allt under samma tag och vill hemskt gärna samarbeta med samtliga aktörer som har liknande mission som oss. Vi vill se flera matverksamheter gro och klara sig. Vi vill ge alla dessa individer en kontext, ett nätverk, ett ”hem” där du kan få stöd på vägen men även möta varandra i en läcker och välkomnade miljö, ett fysiskt ställe där alla brinner för mat på olika sätt.

Många har trott på oss och hjälpt oss på traven.

Hur är Gro’up organiserat?
Vi gör riktade utbildningar och projekt i alla ovannämnda tre projektkategorier, vi samarbetar och samverkar brett inom matbranschen till allt från ideella organisationer, stad, region och skolor till matindustrin, restaurang och andra företag.

Vi jobbar hårt mot att skapa en öppen, inklusive och välkomnande miljö där alla känner sig hemma. För att vårt arbete inte endast ska bli projektbaserat har vi också ett restaurangelement till verksamheten. På fredagar förvandlas vi till en vanlig lunchrestaurang och på helgen har vi all-day frukost. Det är viktigt att vi inte kommer för långt ifrån faktumet att maten är något konkret och gott. Mycket händer runt våra community-bord där okända mer eller minde tvingas sitta tillsammans.

Vi erbjuder en stor mängd olika workshops också. Det är inte bara vi som håller i workshoppen utan vi vill ge scenen åt alla fantastiska multikulturella mattalanger som finns i Skåne.

Sist men icke minst gör vi mycket lobbying för matfrågor mot Malmö Stad och Region Skåne. Vi vill se mera matfrågor på agendan och flera projekt där maten används som ett socialt verktyg.

Vad har gjort detta initiativ möjligt?
Många har trott på oss och hjälpt oss på traven. MKB, Malmö Stad, Region Skåne, Sten K Johnssons Stiftelse, Sparbanksstiftelsen & Swedbank, Lindängenskolan och Oxievångskolan för att nämna några. Den största satsningen har dock entreprenören Nina Christensson gjort för att hon har trott på Gro’up och möjliggjort det ekonomiskt med privatinsats.

Har ni stött på några hinder på vägen?
Det är svårt att få till en solid och långsiktig basfinansiering. Vi vill samarbeta med staden och regionen ännu mer och med långsiktiga planer. Vi har jobbat hårt för att bevisa hur vi ser och tänker på mat; hur vi kan med hjälp av mat lösa även svårare problem kopplat till integration, hälsa och holistisk hållbarhet.

Vad har ni för framtidsdrömmar för er verksamhet?
Vi vill fortsätta växa och existera. Vi vill kunna anställa flera kompetenta personer till vårt fantastiska team. Vi vill skapa flera samarbeten och samverkan med långsiktiga strategier om hur Malmö kan bli en ännu bättre matstad. Vi vill lyfta matprojekten till en nivå som vi tycker de ska vara på. Mat är inte endast restauranger, kockar och nöje. Mat är så mycket mer och vi vill bevisa det. Vi vill skapa flera arbetsplatser inom matbranschen och hela besöksnäringen. Vi vill sprida kunskap och vetskap om maten i vardagen, maten i kontakt till vår hälsa och social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vi vill bli Malmös mathus som samlar alla matmänniskor under ett och samma tak, och erbjuder de bästa möjliga förutsättningarna för community-bildande, nätverk och co-creation.

Vi har lärt oss att man inte kan göra allt för strikta planer, man måste ha öppen dialog med regionen, staden och andra nyckelaktörer från första början, även involvera politikerna i processen och få alla dessa att känna sig delaktiga. För att det vi gör är viktigt för alla – vi försöker lösa samma utmaningar och problem som alla dessa har på sina agendor. Vi ser Gro’up som ett komplement till allt det andra arbetet kring social innovation och utveckling i grannskapet, i Malmö och hela Skåne.

Vilka är eras viktigaste tips till de som har en idé?
Att vara öppna, icke-dömande när det kommer till helt nya och annorlunda idéer. Någon kanske tycker att det är naivt och för enkelt att säga att vi kan med hjälp av mat lösa även större problem, men det kan man, tycker vi. Man ska aldrig slopa en ny idé förrän den är testad och man ska ge nya idéer en chans.

Man ska även själv tro på sin mission, idé och projekt som mest när det verkar som att ingen annat gör det.

Vad är roligast?
Allt J Att vara med om att se hur något man tänkt i teorin plötsligt förvandlas till något konkret och praktiskt och dessutom med riktigt positiva resultat.

Vad för slags stöd skulle ni behöva för att ytterligare kunna utveckla ert initiativ?
Hjälp till att sätta ihop nya och blandade former av finansiering när det kommer till sociala företag. Det handlar inte om välgörenhet och ingen ska jobba gratis. Men det handlar om samhällsnytta och något som gynnar staden och regionen på många plan och då borde man hitta nya, innovativa lösningar till finansiering också. Annars tappar man en massa tid, energi, motivation och kreativitet. Då blir man något annat än innovativt.