Vultus AB

Vultus grundades av Robert Schmitt och William Håkansson. Tanken att applicera fjärranalys inom lantbruk kom när Robert studerade juridik. Tillsammans med William som då arbetade med drönarfotografi, utforskade de tillsammans möjligheterna för att göra lantbruket effektivare med fjärranalys. I samband med denna förstudie insåg de båda skalan av ineffektivitet och slöseri inom den gröna näringen, vilket är bakgrunden till deras vision av att skapa ett lantbruk fritt från slöseri.

Spill och slöseri inom lantbruk leder till läckage av växtnäring, utsläpp av lustgast och försurningar. Växtnäringen bidrar starkt till övergödning och algblommning, som gör både vattendrag, havet och grundvatten förgiftade. Lustgas är en enormt potent växthusgas som kopplat enbart till lantbruk står för 7% av Sveriges CO2 emissioner. Genom att minska mängden gödsel med upp till 40%, minskas drastiskt den övergödsling som pågår och upptaget av näring ökar. Detta leder till bättre vattenkvalitet och mindre växthusgaser.

En viktig del av entreprenörskap är att få stöd från din omgivning och medarbetare, detta går enbart om du kan motivera din omgivning att hjälpa dig. Lös ett motiverande problem så kommer du motivera andra.

Resan har inte varit utan hinder och problem både internt och externt. De har dock alltid försökt vara proaktiva, lära sig och utvecklas av sina egna hinder. Några större hinder var stora problem med drönare, som ledde till att de helt bytte teknologibas till satellit, finansiering var även i de första stadierna svåra att få tag i, speciellt då Vultus är ett så ungt och visionsbaserat företag.

Vultus vision är att möjliggöra ett lantbruk fritt från slöseri, på en global skala. Kväveanalysen kommer om 5 år finnas på alla kontinenter med en hög grad av användning och utbud av analyser genom strategiska partnerskap och utveckling för att effektivisera flera sorters insatsvaror för lantbruk kommer utökas.

Ung team

Vultus är ett ungt team, som behövt lära sig snabbare och vara bättre än andra bolag som konkurrerar för finansiering och stöd. I ett startup måste man arbeta med många olika uppgifter, de har lärt oss att attityd och kapacitet till lärande har varit viktigare för de flesta bredare positionerna. Vultus består nu av ett team på 10 personer från 8 länder och 3 kontinenter. I teamet ingår specialister inom satellitteknologi, programmering, analys och marknadsföring. Robert arbetar idag som VD och William som operativt ansvarig. Tillsammans överser de och bidrar till Vultus tillväxt.

Vilka är era viktigaste tips till de som har en idé?

  1. Tänk på framtiden.vilka trender och innovationer kommer ha en påverkan på framtiden. 
    Hur kan du rida de tekniska vågorna och få ett försprång.
  2. Motiveras av problemet som du löser.
    En viktig del av entreprenörskap är att få stöd från din omgivning och medarbetare, detta går enbart om du kan motivera din omgivning att hjälpa dig. Lös ett motiverande problem så kommer du motivera andra.
  3. Börja litet men tänk stort. 
    Bättre att sätta igång på en liten skala än att dröja ut med sitt startup. Gå med i en inkubator, var med i Venture Cup osv. Det är ok att inte ha allt på plats i början, lös en sak i taget. Alla börjar litet men tänk på framtiden och lös stora problem så blir den första idén en stor succé

 

Det är fantastiskt roligt att få bygga något nytt och få vara kreativ varje dag. Både att bolaget bygger en ny sorts produkt och tjänst, samtidigt som det utforskas kring nya projekt och samarbeten på vägen. Inom området finns det enormt stora möjligheter och flera vägar att kan gå, det är mycket givande att få utforska och hitta nya möjligheter.

 

Vad för slags stöd skulle ni behöva för att ytterligare kunna utveckla ditt initiativ?

Den största delen av arbetet i alla bolag görs av alla anställda. Framgångarna är resultatet av hårt arbete från alla i teamet. För att växa snabbare vill Vultus gärna få med sig fler högt kompetenta medarbetare som har ett driv för att förändra världen. De vill ha mer av deras största resurs, mänskligt kapital.

Andra viktiga bitar är rådgivning, kapital och stöd som definitivt är grundstenar till att bolaget kan ha anställda, expandera teamet och har varit enormt viktiga för bolaget. Just nu är Vultus öppna för externa investeringar fram till maj 2018 och är öppna för nya och innovativa samarbeten.

Robert Schmitt