Lasse Flygare berättar om URBI och hur urban biodling kan få människor att växa
”Vi lyckades få Arvsfonden att se synergieffekterna”
Tankarna på ett företag med inriktning på urban biodling har funnits i minst sju år, då föreningen Hidde Iyo Dhaqan startade med bi- och insektsodling genom Barn i stan på Seved. Vi såg en möjlighet att göra gott för den biologiska bi- och insektsmångfalden och samtidigt engagera barn i frågor kring hållbar utveckling och konkret miljöarbete.
Vi ville samtidigt rikta oss till personer med olika funktionshinder, främst med somalisk bakgrund, och utveckla en arbetsmarknad för dessa människor. Inom ramen för urban bi- och insektsodling ville vi kombinera dessa två målgrupper, men vi hade tyvärr varken muskler eller kompetens att starta ett företag rakt ut i luften.
Tack vare finansiering från Arvsfonden kunde vi starta BISAM – ett treårigt biodlingsprojekt för metodutveckling och fortbildning av de två målgrupperna barn 4-12 år samt personer med funktionshinder. Vi lyckades få Arvsfonden att förstå synergieffekterna av att låta dessa målgrupper mötas och arbeta tillsammans.
Ena delen av projektet handlar om att utveckla ett pedagogiskt material, där barnen själva får vara med att bygga ett material som det tycker är kul och bra. Den andra delen utgörs av biodling och olika produkter som odlingen kan rendera.
”Det handlar om mycket mänskligt växande”
Nu har BISAM varit igång sedan 1 oktober 2014 år och vi samarbetar med en klass på Kastanjeskolan för att ta fram en bok, en app och en interaktiv utställning samt hemsida. Och intresset är stort bland förskolor och skolor. Jättemånga vill komma hit för att lära om biodling.
Det händer också mycket i mötet mellan barnen och deltagarna med funktionshinder. Människor som stått långt från arbetsmarknaden blir plötsligt ambassadörer och stolta bärare av kompetens. Barnen ser snabbt bakom funktionsvariationerna och vill istället veta: Hur gör man det? Varför är det så? Då händer något väldigt stort – det handlar om mycket mänskligt växande.
”Vi är tacksamma att vi fått växa långsamt och organiskt”
Inom ramen för projektet har vi också fått möjlighet att starta företaget URBI, som ska säkra en fortlevnad av den urbana bi- och insektsodlingen. URBI registrerades som en ekonomisk förening i december 2015. Idén är att producera och sälja härodlade ekologiska hälso-, skönhets- och biodlingsprodukter för att främja bi- och insektodling. Vi har börjat testa i liten skala, genom försäljning i vårt café i Folkets park samt genom vår webbshop. Vi är tacksamma att vi haft möjlighet att växa långsamt och organiskt.
Tanken är att intäkterna av försäljning av varor och tjänster i URBI ska bära kostnaden av lokalhyran på 10 000 i månaden. Vi hoppas också kunna visa för Malmö stad att vi ska ha föreningsbidrag för öppen fritidsverksamhet. Framöver tror vi att medlemskap kommer att vara en viktig del i URBI. Vi funderar på att sätta igång en kampanj ”Köp ett bi”, så får vi se om vi kan få igång folk runt omkring.
I värsta fall har vi en betald källare där vi får plats med alla våra saker och produktionen. Och så har vi våra lådcyklar vi kan cykla omkring med. Så det kommer att lösa sig!
”Spretigheten i våra grupper är viktig”
Jag drivs av att få till möten mellan de som sällan eller aldrig möts och att kunna öka delaktigheten i samhället för dessa grupper. Så att fler kan få en meningsfull plats och en känsla av sammanhang.
Den här spretigheten som finns i våra grupper är väldigt viktig, det kan vara olika etnisk bakgrund, olika åldrar, människor med funktionshinder. När olika grupper får komma samman och börjar göra saker tillsammans – då händer det spännande saker och då mår folk bra.
”Det händer mycket när folk gör det de trivs med”
En av anledningarna till att BISAM har lyckats så bra är att vi har haft en bra och väl genomtänkt grundidé. Den har fått växa fram långsamt under ett antal år. Vi vet vilket håll vi ska och har byggt golv, väggar och tak.
En viktig sak som jag lärt mig är att folk är olika och jobbar olika. Själv vill jag producera hela tiden, medan andra gillar att sitta i soffan och ta det lugnt och sen kanske jobba stenhårt en timme. Här handlar det om att ha tålamod. Det kan till exempel finnas kreativa processer när vuxna sitter och småpratar. Mycket kan ske i sådan tillsynes meningslös tillställning. Det händer mycket när folk gör det de trivs med!