Toolpool

Inom min bransch, bygg- och järnhandel inriktade för privatkunder, hade jag under flera års tid tyckt att utvecklingen gick åt fel håll. Generellt sätt fokuserade företagen på låga priser som fick som följd att sortimentet blev mer slit och släng och samtidigt minskade man rådgivningen gentemot kunder. Detta resulterar i att man köper fel varor eller varorna håller inte så länge som de borde. Samtidigt finns inga järnhandlar kvar i stadscentrum.

För ca sex år sedan startade jag Malmö Järnhandel i Malmö Centrum. Tanken bakom var att skapa ett city-koncept som skulle lösa 95% av de praktiska problemen i vardagsboendet, på ett så hållbart sätt som möjligt.

Resultatet blev en modern järnhandel med centralt läge och alltid personlig service och rådgivning för att på enkelt och hållbart sätt kunna lösa kundens problem. För att ytterligare hjälpa våra kunder anordnar vi kvällskurser om allmänt hemmafix och för fem år sedan startade vi den unika verktygsutlåningen ToolPool.

ToolPool är en flerfaldigt prisbelönad och gratis utlåningstjäst där det finns ca 20 olika slags verktyg som borrhammare för att borra i betong, mindre slipmaskiner, elektriska sågar etc. Du bokar verktygen via Facebook, att ringa till butiken eller direkt i butiken. Och verktygslåningen är helt gratis! Förbrukningsmaterial som exempelvis sandpapper och skruvar köper man till om de behövs.

ToolPool har blivit mycket uppskattad och nu för tiden har vi ca 200 utlåningar per månad. ToolPool är ett lysande exempel att det kan vara mycket enkelt att vara en mer hållbara konsument och att det behöver inte kosta extra!

Vårt senaste service är Handyman-service. Om man trots goda råd, rätt tillbehör, kurser och gratis verktygsutlåning inte kan / vill / har tid för att fixa det som behövs i hemmet, så kommer vi hem till våra kunder och gör enklare hemmafix. Allt för att lösa våra kunders praktiska problem.

ToolPool är ett lysande exempel att det kan vara mycket enkelt att vara en mer hållbara konsument och att det behöver inte kosta extra!

Att starta en helt ny verksamhet tar alltid längre tid än vad man tror. Vår idé har visat sig vara fungerande och lönsamt efter många år av hårt arbete.

Lärdomar för de som har nya idéer är att ta en ordentlig titt på vilka som kan bli blivande kunder, är den nya idén någon nytta för kunderna och finns det lönsamhet i det. Och att det tar minst dubbelt så lång tid än vad man har uppskattat.

Vår utmaning inför framtiden är att hitta finansiering för att utveckla ToolPool så att vi kan multiplicera och sprida det i andra städer i Sverige.

Där behöver vi hjälp och stöd med att framför allt utveckla en ny hemsida och ett bokningssystem för ToolPool.  På några års sikt finns också tanken att öppna 1-3 nya järnhandlar i södra Sverige.

Resan med Malmö Järnhandel har varit arbetsam, utvecklande och periodvis jobbig men samtidigt har våra kunders positiva feedback, blommor, bakelser etc. gjort det mödan värt och gjort våra arbetsdagar roliga!