Hoffice

Ett nätverk för sociala entreprenörer och arbetsplatslösa med syfte att skapa temporära och fantastiska arbetsplatser i varandras hem.

Visst är det härligt att inte vara låst till ett trist kontorslandskap eller fabriksgolv! Nästan alltid är det nog så, men det kan ju också kännas lite rotlöst och ensamt att inte ha en fast social punkt i tillvaron. Visst går det att lösa detta genom att spendera långa timmar på det där caféet där ägarna inte ger en arga blickar trots att en bara köpt en kopp kaffe. Eller genom att hyra in sig på ett sådant där kontorshotell, vilket ju kan vara trevligt men som ofta kostar ganska mycket kosing i relation till vad en får i utbyte.

Ett alternativ är att jobba på ett hoffice, alltså en temporär kontorsplats inrymd i någon annans hem.

Vi vill förmedla hoffice-platser för att tillsammans med medlemmarna utveckla konceptet till något fantastiskt.

Vi tänker oss att hoffice rymmer många möjligheter för oss arbetsplatslösa

Hoffice är ett sociala forum för egenföretagare som på ett eller annat sätt drivs främst av att bidra till en bättre värld snarare än att bygga en personlig förmögenhet. Kontakter kan knytas och vi utforskar hur vi kan ge och ta hjälp av varandra för att bli mer effektiva och kreativa i vad det nu är vi sysslar med. Det innebär att vi utnyttjar våra befintliga resurser bättre genom att dela med oss av dem till varandra.

Vi har redan hem, låt oss utnyttja dem fler av dagens timmar på ett mer effektivt sätt. När vi bjuder in andra att arbeta i vårt hem skapar detta också förutsättningar för oss själva att jobba mer effektivitet. Flitens lykta kan vara svår att hålla vid liv på egen hand, tillsammans blir det enklare. Att jobba från café eller kontorshotell kostar pengar, hoffice är gratis.

En struktur för co-workingdagen från Christofer och Johline, grundaren bakom Hoffice-idéen

Du träffas: omkring en halvtimme innan arbetsdagen börjar, kan du titta in i värdens hem, ställa upp din arbetsplats och träffa dina co-workers.

 Du igång dagen: på en överenskommen tid samlas du med alla andra deltagare i en cirkel för att starta dagen. Viss gemensam stretching eller en mindfulness-övning skapar lugn i dig. Sedan delar alla dagens arbetsmål. Du säger något som: “Idag firar jag, om jag får X & Y gjort”. Att tala om sina avsikter skapar en känsla av social ansvarighet i dig: “De andra vet vad jag jobbar med och vill att jag ska lyckas!”

 Du jobbar: sen följer ett 45 minuters arbetspass, där du fokuserar på dina egna uppgifter. På samma sätt som för hela dagen börjar varje arbetspass med ett konkret mål: “Under de närmaste 45 minarna får jag X gjort” och slutar med en kort rapportering till gruppen: “Jag är glad! Jag nådde mitt mål! “/” Jag kämpar med X. Kanske borde jag göra något annat … “). Tanken är att du är bli driven till att dela upp ditt arbete i mindre portioner och lär dig att vara realistisk gällande tidsförbrukning av uppgifterna.

 Du tar en rolig paus: Baserat på insikten att människor inte koncentrerar sig längre än 45 minuter, förtjänar du i Hoffice att ta en bra paus: 15 minuter stretching, dans, spelande, mediterande… vad än du och din värd kan komma upp med! Det kan i början vara lite besvärligt att ge sig hän med människor du knappast vet, men det kommer att göra dig så gott! Din medvetenhet kommer att sträcka sig från ditt huvud, tillbaks till hela din kropp. Stress blir lindrad, innan det fastnar i dina muskler. 15 minuter varje timme kan låta som att ta många pauser, men du kommer se hur de hjälper dig att återfå viljestyrka och fokusera på nästa 45 minuters arbetspass.

 Du äter: Efter tre till fyra pass av arbete och paus, väntar lunchpausen på dig. Ofta valde folk att skapa en ”potlucksmåltid”: när alla bidrar med ett litet bidrag, kommer det att sluta med en rik buffé. Erfarenheten visar att planering inte alltid är nödvändig, det fungerar alltid. Och samtalen är lika rika som menyn. Efter att ha arbetat och delat dina framsteg under morgonen kommer du att ha många frågor om vad det är de andra människorna gör. Detta nätverksbyggande och möjligheten att skapa nya kontakter är något som ensamarbetare ofta saknar. Och när konversationen rör sig förbi jobbet lär du dig mer om de intressanta människor som Hoffice lockar.

Du firar: På eftermiddagen fortsätter cykeln av 45 minuters arbets- resp 15 minuters pauspass för tre till fyra fler omgångar. Efter det är det dags för dig att samlas igen i en cirkel, rapportera om du är nöjd med dina framsteg och mål. Om du är nöjd: Var inte blyg utan ta emot applåder från dina kollegor. Om du inte är det: ge inte upp. Du gjorde vad du kunde och du fick en bättre förståelse för hur man ställer realistiska mål! Du kan hitta en fin ritual för att fira tillsammans, som att klappa tre gånger och ropa “Ja! ja! Ja!” tillsammans. Och kanske vill du stanna lite längre hos din värd och fira att du har en hel kväll framåt, där du inte behöver tänka på att arbeta mer.

Intresserat? Såhär starta du ditt eget Hoffice-samhälle

  • Bjud in en liten grupp vänner för en serie pilotrundor för att lära känna värdskapsmetoden och för att underlätta och anpassa den till dina behov. Istället för att ha en facilitator kan du också bara köra en av spellistorna ovan och följa strukturen tillsammans.
  • Starta din egen Facebook-grupp som heter Hoffice + namnet på din stad eller stadsdel. Du kan bli medlem i en Hoffice Facebook-grupp, som Hoffice Toronto, och få en känsla för hur det fungerar och kopiera saker du gillar.
  • Skicka ett mail till info@hoffice.nu och vi lägger till din grupp på Hoffice nätverkskarta och meddelar den via Hoffice Facebook-sidan.
  • Bjud in fler personer i din Facebook-grupp genom att berätta för personer som du träffar Hoffice, publicera om det på sociala medier, närma sig din lokala tidning och bjuda in dem att delta i en händelse och använda Hoffice flyer (pdf | powerpoint; i mitten och på vänstra kanten, vika så att dörren stängs framtill)
  • Arbeta och ha kul tillsammans, fortsätt att utforska nya metoder och engagera dig med andra Hoffice-grupper i nätverket