Handiscover

sebastien-profileSebastien Archambeaud är grundare av Handiscover, en tjänst vars syfte är att göra det lättare för och inspirera människor med funktionsnedsättningar att upptäcka världen. För en person med begränsad rörlighet ska inte behöva begränsas ännu mer.

– Just nu finns det otroliga möjligheter för icke-funktionsnedsatta att upptäcka världen. Däremot är det svårare för ett flertal minoriteter som inte har det lika lätt att resa runt i världen. Hemskt att å ena sidan stora bolag inte kan tillgodose allas behov, men å andra sidan öppnar det upp möjligheter för oss entreprenörer att skapa en produkt som är fantastiskt bra för vårt community. Och det är det jag försöker göra här för personer med begränsad rörlighet.

Handiscover är en bokningssajt där privatpersoner kan hyra ut boenden till människor med begränsad rörlighet. Sebastien Archambeaud har själv en son med en muskelsjukdom som använder rullstol, vilket är drivkraften bakom Handiscover.

– Han är otroligt nyfiken, kunnig, han pratar tre språk redan, han älskar historia. Han vill ut och upptäcka världen – han vill se alla fantastiska monument i Egypten, han vill se Sydafrika, han vill se New York, han vill se hela världen. Men när vi försökt resa runt i världen så har vi insett hur svårt det är att hitta boende som är lämpligt för honom och hela familjen. Det är inte för att de inte finns, men framför allt för att det inte finns någon samlingsplats för dem på en global nivå. Så det är det som är ambitionen för Handiscover.

Som bokare anger du vilken nivå av rörlighet du har för att enkelt kunna hitta ett boende som passar dig. Rankningen görs av en algoritm utifrån ett obligatoriskt frågeformulär som alla värdar måste fylla i innan de kan lägga upp sitt boende. På många andra bokningssajter är det värdarna själva som bedömer tillgänglighet, vilket kan vara problematiskt då värdarna inte alla gånger har tillräckligt med kunskap om tillgänglighet för att kunna klassificera det.

– Vi på Handiscover har inte velat sätta folk i boxar som inte finns. ”Är du en rullstolsanvändare? Är du en permobilanvändare? Är du en rullatoranvändare?” Istället har vi velat vända på begreppet och tror istället på att fokusera på vad man klarar av. Alla har så olika behov och olika rörlighet. Det kan vara att man har svårt att komma upp för trappor. Man kanske kan gå men inte så långt, man kanske behöver kunna rulla in i en dusch eller ha extra handtag vid toaletten. Så inga jättekomplicerade saker egentligen, men det kan vara svårt att hitta rätt på ett enkelt sätt. Det är lite det som är problemet idag och det är där Handiscover kommer in.

Nej, livet är inte över för att ens rörlighet begränsas, alla kan resa!

Över 10 % av befolkningen ha någon typ av funktionsnedsättning, och den åldrande befolkningen växer. Enligt Sebastien så visar en ny rapport att över 20 % av alla som reser gör det med begränsad rörlighet, vilket betyder att tjänster som Handiscover är något som verkligen behövs. Och det märks i Handiscovers verksamhet, som hela tiden växer.

– Vi har nu över 8000 boenden i över 50 länder. Idag arbetar 10 personer på Handiscover, och ambitionen är att det ska bli så internationellt och globalt som möjligt med kontor runt om i världen.

Handiscover är mer en bara en bokningssajt – Sebastien vill även inspirera människor med begränsad rörlighet att resa mer. Genom att skapa content i form av bloggar på hemsidan och inlägg på sociala medier vill Sebastien att Handiscover ska vara plattform där människor med funktionsnedsättningar kan inspirera och visa andra människor med funktionsnedsättningar att det går att resa, även om man har en begränsad rörlighet.

– Vi försöker hitta spännande personligheter som kan inspirera vårt community att ta för sig i livet och ta sig ut och resa. Oavsett om man är extremidrottare som vår kompis Aron Andersson, extremidrottare som nu kommer bli den första funktionsnedsatta personen att åka till Sydpolen, eller en barnfamilj, eller babyboomer som börjar få skador och tänker att ”nej, mitt liv är över!”. Nej, livet är inte över för att ens rörlighet begränsas, alla kan resa!