Hälsa med Hästkraft

Hälsa med Hästkraft är en daglig verksamhet som riktar sig till personer med funktionsnedsättning, och handlar bl.a. mycket om delaktighet med djur och natur i fokus.

Hur fick ni idéen till initiativet? 
– Vi utgick ifrån traditionell daglig verksamhet där vi inte kunde tillgodose deltagarnas behov på ett bra sätt och bestämde oss för att låta dem bestämma själva vad de ville arbeta med. 

Det är verksamhetens mål att låta människor med särskilda behov få tänka ut vad de behöver, i lugn och rå, så att alla i slutändan har en självvald meningsfull sysselsättning att gå till varje dag och få lov att utvecklas på sitt eget sått och i sin egen takt.  

HmH23722629_926747390806872_9184675411001202661_nHur är initiativet organiserat? 
– Vi arbetar i kommunal regi i denna verksamhet som från början var ett projekt. Örkelljunga kommun valde att driva verksamheten som uppstod i projektet vidare som en av tre ordinarie dagligverksamheter i Örkelljunga kommun inom LSS. Vi arbetar utifrån var och ens individuella förutsättningar och deltagarna bestämmer själva utvecklingen på deras verksamhet. 
– Skillnaden på oss och alla andra som säger att dom gör det är att vi FAKTISKT gör det. Deltagarna tar alla beslut, från måndagsmötet som handlar om veckans planering, till morgonmötena där dagen spjälkas upp och man bestämmer vem som gör vad.
– Vi arbetar med hästar och naturen samt småskalig skogsskötsel, odling, och andra runtomkring sysslor på vår gård där vi hyr in oss. Gården ägs av Örkelljunga hembygdsförening och ligger som ett litet paradis strax utanför Örkelljunga. 

Våga och vinn! Gå ut stort och tänk stort! Det enda som kan hända är att det blir fel- och det är ju jättebra, för då får ni tänka en runda till och göra om och göra rätt.  

Verksamheten gjordes möjligt med hjälp av Örkelljunga kommuns stöd och Coompanion samt Leader Nordväst Skåne, vilka har varit vid sidan i alla år.
Även om Hälsa med Hästkraft stötte på utmaningar under tiden, som t.ex. att personalen har fått jobba mycket övertid i perioder och att ekonomin inte alltid är solklar, så var de ändå övertygade att fortsätta med initiativet och det är deras dröm att om fem år deras ” deltagare åker ut som konsulter till andra kommuner och tipsar och hjälper andra människor att starta något liknande” 

Vad har ni lärt er längs vägen? 
– Tålamod, tänk en sväng till, tålamod, och lite tålamod till. 

Vilka är eras viktigaste tips till de som har en idé? 
– Våga och vinn! Gå ut stort och tänk stort! Det enda som kan hända är att det blir fel- och det är ju jättebra, för då får ni tänka en runda till och göra om och göra rätt.  

Vad är roligast?
– All glädje och all utveckling som vi har fått följa dessa år. Inget slår när en människa känner sig jätteduktig och går hem nöjd med dagen.