Fritidsbanken

Alla kan låna och allt är gratis
Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar och människor blir väldigt glada när de kan skänka sakerna vidare. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok. 

I förråd, garage och vindsutrymmen runt om i Sverige finns det mängder av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara skridskor som blivit urväxta, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match. Fritidsbanken tar tacksamt emot all utrustning och lånar ut den gratis till andra personer. 

På Fritidsbanken kan man låna allt från en komplett slalomutrustning till innebandyklubbor och tremanstält. Vad som finns i sortimentet skiljer sig från ort till ort och beror på vad man har fått in

Utrustningen är begagnad, men oftast i väldigt fint skick. Lånetiden är 14 dagar och tanken är att man enkelt ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något. 

2013 öppnades den första Fritidsbanken i Deje i Forshaga kommun, tre mil norr om Karlstad. Det var diakonen Carina Haak som kom på idén och i ett samarbete mellan Forshaga kommun, Forshaga-Munkfors församling och projektet Ett Öppnare Värmland förverkligades idén. Nu, liksom då, drivs den av ideella på kvällstid och fungerar dagtid som en praktikplats för personer som behöver arbetsträna. 

”På kort tid har vi gått från en enskild Fritidsbank till väldigt många. Visionen, att det ska finnas (minst) en Fritidsbank i varje kommun, är inte längre en utopi. Man kan dra paralleller till kommunbibliotekens framväxt under början av 1900-talet. Genom dem ökade människors tillgång till kultur och kunskap. På samma sätt vill vi bidra till att ge människor tillgång till lek och fritid genom motion och hälsa. Vem/vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut från kommun till kommun. Oftast är det en sammanslutning av intressenter såsom lokala idrottsföreningar, kommunen, Svenska Kyrkan och andra organisationer.” 

”Är man intresserad av att starta sin egen Fritidsbank så är vi gärna behjälpliga. Vill man vara en del av Fritidsbankskonceptet finns det tre viktiga regler: Det ska inte kosta pengar att låna, vi har ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.”