Ronnebygatans Ekolivs

Nära Folkets Park i Malmö ligger Ronnebygatans Ekolivs, en butik som drivs i föreningsform där dess medlemmar kan köpa ekologiska och närproducerade varor till medlemspriser. Är du inte medlem kan du såklart ändå handla i butiken men då kostar varorna lite mer. Vi träffade August, Sebastian och Emil en vacker kväll för att diskutera hur allt det här fungerar.

– Sägnen säger att lokalen är en gammal mjölkbutik. Innan vår förening tog över lokalen 2006 bedrevs det en verksamhet liknande vår här. Den tidigare ekologiska butiken köptes av en grupp som ville starta en förening för att erbjuda medlemmar tillgång till ekologiska och närproducerade varor till bra priser. Inventarier och varumärke togs över så vi behövde inte starta helt från noll. Medlemmarna driver butiken tillsammans, ingen får betalt för sin insats men alla medlemmar får rabatt på butikens varor. Genom att gå ihop och hjälpas åt kan vi ge medlemmarna möjligheten att ha inflytande över sortimentet och eftersom vi gör gemensamma inköp blir priserna också lägre. Anledningen till att vi finns är att det för ett tiotal år sedan fanns ett litet utbud på ekologiska varor i vår del av Malmö och detta var ett sätt att lösa det på.

Varför vill ni och varför vill de andra medlemmarna vara en del av Ekolivs tror ni?
August berättar att gemenskapen är en sak som är viktig för många. Att man har inflytande och driver butiken tillsammans skapar vänskapsband som annars inte skulle funnits. Men för hans egen del innebär det även ett sätt att lyfta fram alternativ vid sidan av den dominerande livsmedelsindustrin och att ha en kanal för att lyfta frågor kring vem som har makten över maten. Sebastian berättar att inflytandet över verksamheten och att jobba tillsammans är det bästa med att engagera sig. Emil har helt enkelt ett intresse för mat men ser också föreningen som en tillflyktsort från vardagen. Han förklarar att han gärna jobbar i butiken efter sitt ordinarie arbete för att få en andningspaus och prata om produkterna med de medlemmar som kommer in i butiken. Efter en stunds diskussion är det tydligt att drivkrafterna bland medlemmarna att engagera sig är väldigt olika. Allt från att vara en del av ett kooperativ till att bara kunna köpa schyssta ägg.

Anledningen till att vi finns är att det för ett tiotal år sedan fanns ett litet utbud på ekologiska varor i vår del av Malmö och detta var ett sätt att lösa det på.

framfor300pxAtt driva en liten verksamhet där medlemmar kommer och går kan vara en utmaning. Hur hanterar ni detta?
– Det gäller att ha is i magen när det gäller ideell logik. Vi måste våga lita på den ideella kraften, inte vara rädda för att tjata lite på folk och att behålla en platt organisation. Kunskaper och erfarenheter hos våra medlemmar skiftar väldigt mycket och det kan i perioder vara svårt att behålla en viss kompetens. Medlemmar kommer och går så vi försöker ha ett system med grupper som har olika ansvarsområden som exempelvis ekonomi, sortiment och event där vi försöker behålla så mycket kunskap vi kan.

Vad är det roligaste med att driva butiken?
– När vi kör event i butiken är väldigt kul. Då har vi livemusik och ibland grillning utanför butiken vilket ger en speciell stämning. Stadens skafferi i Folkets Park är också kul. Men det är också trevligt när vardagslunken fungerar och det är superkul att leka butik som när jag var liten, skrattar Sebastian.

Vilka hinder möter ni i vardagen då?
– Schemaläggningen för bemanningen i butiken är en ständig utmaning och är en stående punkt på dagordningen men även kunskapsöverföringen kring administrativa saker är svår att få till. Det kan vara pappersarbetet mot myndigheter och liknande eller vad som har hänt tidigare med en kontakt eller i ett ärende. Det händer att medlemmar som gått ur föreningen har tagit den typen av kunskap med sig. Även bokföring kräver en hel del och där gäller det att vi hela tiden utbildar varandra.

Vad har gått lättare än tänkt?
– Att sälja in idén bakom butiken går lätt förklarar Emil. Det är ju en ganska knäpp grej, “vill du jobba gratis?”, men folk fattar, säger han med ett leende.

Hur ser ni på utvecklingen av Ekolivs på sikt?
– Vi har jobbat ganska mycket med var vi är och var vi vill vara. Vi lägger en del internt arbete på hur demokratin i föreningen ska fungera. Eftersom medlemmar byts ut hela tiden så måste vi jobba med att hitta gemensamma nämnare och hitta bra sätt att ge förslag till styrelsen. Om fem år är vi ambassadörer för en starkare matkultur som bygger på ekologisk och närodlad produktion. Vi är en självklar spelare i Malmös hållbara “matsväng” som vuxit sig starkare, och hos oss kan du betala med Malmös nya lokalvaluta.