Cykling utan ålder – med rätt till vind i håret

NÄR FRIHETEN KOMMER TILLBAKA

Vad är det att leva? För många är det att vara utomhus en vacker sommardag; att kisa mot solen och känna den porösa luften mot huden. Att ta sig till platser man kanske inte besökt på många år, eller har starka barndomsminnen till. Eller kanske aldrig har sett, eftersom de kommit till sedan åldern satt stopp för rörligheten. Ungefär var tredje äldre i Sverige bor ensam, antingen hemma eller på äldreboende. En stor del av dem kommer sällan ut eftersom de helt enkelt inte kan. Den friheten att röra sig vill eldsjälarna bakom Cykling utan ålder ge tillbaka.

sua– Det här är ett av de bästa sätten som finns att ta sig ut och uppleva sin stad med flera sinnen. Vi kommer nära naturen och varandra, vi kan prata om minnen och se platser som man kanske inte ens visste fanns, säger Kalle Albjär som är kapten för Cykling utan ålder i Malmö, och den som samordnar de andra cykelförarna som också kallas piloter.
När den danske cykelentusiasten Ole Kassow skulle hämta sin pappa hos tandläkaren tog han cykeln till kliniken. Det var bara det att pappan var sjuk i MS och satt i rullstol. Det blev ett visst sjå med att komma hem men därmed var idén att ta ut äldre på cykelturer i ett ekipage född. Verksamheten startade 2012 i Köpenhamn och idag finns Cykling utan ålder i 37 länder och engagerar över 8 000 frivilliga piloter. I Malmö finns det sex cyklar som kan bokas av de lika många äldreboenden som hittills har anslutet sig till tjänsten.

Ungefär var tredje äldre i Sverige bor ensam, antingen hemma eller på äldreboende

Cykelturerna sker alltid i ett lugnt tempo; det ska kännas tryggt och säkert och finnas tid för samtal. Det är vägen som är mödan värd, om man nu kan tala om möda. De rickshawliknande lastcyklarna av märket Christiania är utrustade med kapell, dynor och filtar mot vind och kyla och en liten musikanläggning som för tankarna till en liten rullande lounge. De har också en batteridriven hjälpmotor som gör det möjligt att cykla på mer krävande underlag.

sua2– Meningen är att man ska komma ut och känna vind i håret och få tillfälle att dela med sig av sina upplevelser. De äldre berättar om allt möjligt som de kommer ihåg om Malmö när de var unga. Inte sällan hamnar vi på något av de caféer i staden som brukar bjuda på fika, säger Kalle Albjär.
Det danska cykelinitiativet rönte snabbt internationell uppmärksamhet och när Kalle Albjär läste om det i en artikel i Sydsvenskan för några år sedan tog han och vännen Jennie Fasth sig an utmaningen att dra gång verksamheten i Malmö.

Gensvaret har varit stort. Utöver välvilliga caféer har Clarion hotell Malmö Live upplåtit lokaler gratis vid ett par tillfällen. Malmö stads serviceförvaltning tar hand om service och reparationer. Och personalen på äldreboendena gör det lätt för piloterna med sin välkomnande och hjälpsamma inställning.

– Cykelturerna för brukarna och personalen närmare varandra. De anhöriga också, eftersom de ser vad cykelturerna ger. Det handlar om att skapa nya och meningsfulla relationer för alla parter – mellan generationer, mellan äldre, mellan piloter, familjemedlemmar och vårdpersonal, säger han.
Ett mål för verksamheten är att göra cykelturerna till en naturligt inslag i brukarnas vardag. De blir något att se fram emot under långa dagar. Behovet av frisk luft och intryck från omvärlden upphör inte bara för att man blir äldre.
– Det är ett oomtvistat faktum att de som deltar blir piggare och äter och sover bättre, säger Kalle Albjär.

Han får medhåll av Kate Ohlsson, som är en av piloterna.
– För en tid sedan besökte jag ett par boenden för att ge lite foton till några av mina passagerare. Då var det en av dem, en riktig entusiast, som berättade för en nyinflyttad vem jag var. Det skulle jag ha spelat in! Jag blev rörd när jag insåg hur mycket våra cykelturer har betytt för honom! Detta är ett av mitt livs bästa uppdrag och jag är så glad att jag får vara en del av Cykling utan ålder, säger hon.

(text och bild: Kaj Svensson)